Dobrodošli na web stranice Poliklinike Varnice

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka - 8:00 to 20:00
Kontakt telefon: 021 530 207

Dječji kutak

Prvi posjet stomatologu

Odvedite dijete na stomatološki pregled prije nego Gric i Grec naprave štetu, dakle dok su zubi još zdravi.

Najbolje je da dijete povedete sa sobom, kad vi odlazite na redoviti pregled, tako da se ono upozna sa stomatologom i privikne na ordinaciju. Starije dijete, koje dobro surađuje s liječnikom i ne pokazuje stah, odličan je primjer mlađem.

Preporuka je da se s redovitim stomatološim pregledima započne kada dijete napuni dvije godine. Planirajte posjet i pripremite dijete tako da ga upoznate s onim što može očekivati prilikom prvog posjeta stomatologu. Opišite mu ordinaciju, zajedno prolistajte slikovnice koje opisuju odlazak stomatologu, spomenite mu ogledalce, fenomenalan stolac na kojem će se voziti, tušić i električnu četkicu, umjesto da spomijete svrdla i bušilicu. O pregledu i ordinaciji pričajte na način da zainteresirate dijete, a stomatolog u vašoj priči neka bude pozitivan lik, koji u nesmiljenoj borbi protiv Grica i Greca pomaže da zubi vašeg dječaka ili djevojčice ostanu zauvijek zdravi.

Preporuka je da se s redovitim stomatološim pregledima započne kada dijete napuni dvije godine. Planirajte posjet i pripremite dijete tako da ga upoznate s onim što može očekivati prilikom prvog posjeta stomatologu. Opišite mu ordinaciju, zajedno prolistajte slikovnice koje opisuju odlazak stomatologu, spomenite mu ogledalce, fenomenalan stolac na kojem će se voziti, tušić i električnu četkicu, umjesto da spomijete svrdla i bušilicu. O pregledu i ordinaciji pričajte na način da zainteresirate dijete, a stomatolog u vašoj priči neka bude pozitivan lik, koji u nesmiljenoj borbi protiv Grica i Greca pomaže da zubi vašeg dječaka ili djevojčice ostanu zauvijek zdravi.

Horor priče sačuvajte za sebe.

Tako to izgleda u idealnom svijetu. A u stvarnosti:
nemate vremena..., do sada nije bilo nikakvih problema..., tek od prije par dana dijete se žali na bol dok jede, a vi ste to zanemarili shvativši to kao izliku da izbjegne ručak..., sinoć dijete nije spavalo zbog zubobolje, a niste ni vi. Nervozni i neispavani odvodite svoje uplakano, uplašeno i iscrpljeno dijete PRVI PUT STOMATOLOGU.

Nažalost, stomatolog mora odmah intervenirati, djetetovo prvo iskustvo je loše, Zubić Vila je mrtva, a strah od zubara je uzeo još jednu žrtvu.

Pred djetetom i stomatologom, uz suradnju roditelja, sada je dug i mukotrpan put do ponovnog uspostavljanja povjerenja.

Bebe

Uvriježeno je mišljenje kako novorođene bebe nemaju zube, ali 20 mliječnih zubi, koji će se pojaviti u narednih dvije do dvije i pol godine, već se nalaze u bebinim čeljustima. Pri porodu razvoj krunica mliječnih zubi gotovo je završen, počinju se formirati žvačne plohe trajnih kutnjaka.

Nicanje zubi

Prvi zubići u pravilu niču između 6. i 8. mjeseca života. Obično prvo izniknu četiri prednja zuba. Ako vašem djetetu zubi ne počnu nicati do kraja prve godine ili s dvije i pol nema svih dvadeset mliječnih zubi, vrijeme je za posjet stomatologu.

Nekoj djeci nicanje zubi može biti bolno, osobito kada izbijaju veliki kutni zubi. Nježna masaža desni čistim prstom, hladna žličica ili mokra gaza može djelovati smirujuće.

Suprotno uvriježenom mišljenju povišena temperatura nije normalan pratitelj nicanja zubi.

Sisanje palca

Sisanje je jedan od bebinih refleksa. To je normalna navika koja bebu čini sigurnom i sretnom. Sisanje palca obično prestaje do druge godine, a ako se ta navika produlji, može dovesti do nastanka nepravilnosti u rastu i razvoju zubi i čeljusti. Na redovitim pregledima vaš će vas stomatolog savjetovati kako se riješiti nepodesne navike i uputiti na pravovremeni pregled ortodontu.

Karijes bočice

Čim se pojave zubi, u ustima može nastati i karijes. Karijes bočice jedan je od najtežih oblika bolesti, a nastaje zbog produljenog izlaganja bebinih zubi šećeru iz hrane i slatkih napitaka. Bakterije u bebinim ustima razgrađuju šećer i stvaraju kiseline koje napadaju zubnu caklinu. Osobito je opasno noćno hranjenje na bočicu jer tijekom sna, kada je lučenje sline (prirodnog zaštitnika zubi) smanjeno, zubi su izloženiji djelovanju kiselina kroz duži vremenski period. Zato, kad uspavljujute ili umirujete svoje dijete, koristite bočicu s običnom vodom ili dudu varalicu.

Djeca 1. – 6. godine

O roditeljskoj brizi ovisi hoće li dijete imati zdrave zube jer karijes je bolest NEDOVOLJNO čistih zuba.

Zube treba početi prati čim niknu, a za stjecanje navike i važnosti održavanja oralne higijene dobro je nakon svakog obroka lagano očistiti desni i zube vlažnom gazicom koju ste omotali oko kažiprsta.

Ponudite svom djetetu četkicu za zube kao igračku, a možete iskoristiti i njegovu želju za oponašanjem, neka ga vodi vaš primjer redovitog pranja zubi. Nakon što je samo opralo zube, dogovorite se da mu vi još malo pomognete dok on sam u tome ne postane ''majstor''. Pretvorite obavezu pranja zubi u igru i druženje, neka to bude kvalitetno vrijeme koje ćete na kraju radnog dana pokloniti svome djetetu. Također, preporučamo da u dobi od dvije godine odvedete dijete u prvi posjet stomatologu.

Jeste li znali?

Mliječni zubi se MORAJU popravljati
Mliječni zubi su jednako važni kao i trajni zubi za žvakanje, govor i izgled lica. Oni čuvaju mjesto svojim trajnim nasljednicima i omogućuju pravilan rast i razvoj čeljusti. Njihovim preranim gubitkom dolazi do malokluzija – poremećaja u položaju stalnih zubi.

''ŠESTICE''
Oko 6. godine niču prvi trajni kutnjaci – ''šestice''.
Često ih se zamijeni za mliječne zube jer nemaju svoga mliječnog prethodnika. Trebate imati na umu da su to stalni zubi i da se trebaju pažljivo čuvati ako želite da ih vaše dijete ima doživotno. To je najvažniji zub jer utječe na položaj i zdravlje ostalih trajnih zubi koji kasnije niču, a utječu i na izgled donje trećine lica. Žvačne plohe molara mogu se zaštititi bez brušenja, pečaćenjem fisura. To je sasvim bezbolan zahvat, bez brušenja i bušenja, prilikom kojeg se jamice na žvačnim plohama trajnih kutnjaka ispunjavaju posebim materijalom sa svrhom da se spriječi nastanak karijesa na mjestima koja su zbog otežanog čišćenja najugroženija.

Djeca 7. - 14. godine

Vrijeme je za školu. Da bi vaš prvašić bio primljen u školu, mora otići na stomatološki pregled. Za neku djecu to će biti prvi posjet stomatologu. Na tom pregledu posebna se pozornost obraća stanju prvih kutnjaka. Ako su oboljeli od karijesa, treba ih popraviti, a ako su zdravi, stomatolog može predložiti pečaćenje fisura.

Sa sedam godina dijete bi trebalo biti sposobno samostalno oprati zube, ali ako vaš stomatolog ima zamjerke na održavanje oralne higijene, koristite relevatore. Relevatori su sredstva koja bojaju plak. Na taj ćete način i vi i vaše dijete moći razlikovati oprani od neopranog zuba. Dok god vaše dijete ne savlada vještinu pranja zubi, neka to radi pod vašim nadzorom.

Malokluzije

Malokluzije su stanja u kojima su zubi zbijeni, iskrivljeni, postavljeni van zubnog niza. One mogu nastati u bilo kojem uzrastu, ali su najučestalije u periodu od 6. do 14. godine kada dolazi do izmjene mliječnih i trajnih zuba.

U nekim slučajevima malokluzije su nasljedne, npr. premala čeljust, a preveliki zubi. U drugim slučajevima nastanak malokluzija ovisi o faktorima tijekom dječjeg života, kao što su: sisanje palca, povreda zuba ili prerani gubitak mliječnih zuba.

Karakteristika malokluzija je loš postav zubi pa je takve zube teže čistiti. Rezultat toga su veća učestalost karijesa i sklonost upalama zubnog mesa. Sve se to naravno odražava i na izgled djeteta.

Na redovitim stomatološkim pregledima vaš će stomatolog uočiti ili predvidjeti nastanak malokluzije i uputiti vas na ortodontski pregled.

Štitnici za zube

Povrede zubi nastaju lako, naročito u djetinjstvu. Međutim, mnoge se povrede mogu izbjeći uporabom štitnika za zube. Oni sprječavaju nastanak povreda čitave usne šupljine, osobito zuba, usana, jezika i obraza. Ovi štitnici također sprječavaju i nastanak drugih povreda od jačih udaraca koji u suprotnom mogu izazvati iščašenje i lomove čeljusti.

Dijete treba nositi štitnik za zube ako sudjeluje u aktivnostima pri kojima može doći do sudara sa suigračem, udaraca, ozlijeda od letećih predmeta ili padova.

Ako dijete doživi povredu zuba, odmah otiđite svom stomatologu. Ukoliko dođe do izbijanja čitavog zuba, isperite zub u hladnoj vodi, vratite ga na njegovo mjesto i hitno potražite stomatologa. Ukoliko to nije moguće, stavite zub u mlijeko i hitno otiđite stomatologu. Ako se zub vrati na svoje mjesto unutar sat vremena od izbijanja, velika je vjerojatnost da će se ponovno učvrstiti u čeljusti i imati normalnu funkciju.

10 savjeta za zdrave dječje zube

  • Zube treba prati najmanje dva puta dnevno kako se ostatci hrane ne bi zadržavali na zubima! Zube malog djeteta treba prati čim se pojave u ustima i to svakodnevno s malo zubne paste.
  • Za prevenciju nastanka ranog dječjeg karijesa od iznimne je važnosti prekinuti učestalo konzumiranje zaslađenih napitaka, posebice za vrijeme uspavljivanja .
  • Koristite tabletice za bojanje plaka - tako ćete najbolje uočiti jesu li zubi dobro oprani!
  • Neka dijete pere zube pod Vašim nadzorom.
  • Odredite Vašem djetetu broj dnevnih obroka. Stalno grickanje uzrokovat će visoku kiselost u ustima koja razara zube.
  • DA – način ishrane te kako utječe na stanje u usnoj šupljini. Primjena uravnotežene prehrane utječe na zdravlje zubi. Pravilnom prehranom unosimo dovoljnu količinu minerala koji održavaju zube zdravima. Uzimanje slatkiša i slatkih napitaka povećava kiselost u ustima, a samim time povećava rizik od oboljevanja zubi.
  • Koristite one zubne paste koje sadržavaju fluor jer takve paste stvaraju dugotrajnu zaštitu od karijesa. Flour stvara teško topljive kristale, što djeluje na spriječavanje karijesa i usporava napredovanje postojećeg. EAPD ( The European Academy of Paediatric Dentistry ) preporuča profesionalno nanošenje fluoridnih lakova za mliječne zube kod djece s visokim rizikom za razvoj ranog dječjeg karijesa.
  • Količina zubne paste s flourom za djecu u dobi do šest godina neka bude veličine zrna graška, a za djecu iznad šest godina ne više od 1 do 2 cm.
  • Predlažemo Vam da izaberete električnu četkicu za pranje zubi. Istraživanja su pokazala da su efikasnije. Ukoliko se odlučite za standardnu četkicu, obratite pozornost na veličinu glave četkice. Imajte na umu da mala usta trebaju malu četkicu.
  • Posjećujte svog stomatologa redovito, najmanje dva puta godišnje.