Dobrodošli na web stranice Poliklinike Varnice

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka - 8:00 to 20:00
Kontakt telefon: 021 530 207

Tinejdžeri

10 savjeta za blistav osmijeh

 • Peri zube nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno i to nakon doručka i večere.
 • Nije dovoljno prati zube, važno ih je OPRATI. Za to je potrebno vrijeme. ADA preporuča dvije minute. Četkaj zube onoliko dugo koliko traje glazbeni broj na tvom MP4 što je otprilike dovoljno vremena da opereš zube kako treba.
 • Promijeni četkicu svaka 3 - 4 mjeseca, a po potrebi i ranije. Zašto? Nova četkica efikasnije uklanja plak, a ako si u međuvremenu bio/bila bolestan/bolesna, promijeni je i češće. Mikroorganizmi koji ostaju na četkici mogu pomoći duljem trajanju bolesti.
 • Koristi konac za zube i/ ili interdentalne četkice. To su pomoćna sredstva kojima ćeš uspješnije ukloniti plak između zubi.
 • Kad si već oprao/la zube, uloži i dodatan napor pa očetkaj i jezik. Redovitim četkanjem jezika s njega uklanjamo odumrle stanice i ostatke hrane koji se nakupljaju i važan su uzrok neugodnog zadaha.
 • Žvači žvakače bez šećera. Žvakanjem guma za žvakanje potiče se lučenje pljuvačke koja je prirodna zaštita protiv karijesa. ZAPAMTI: guma za žvakanje NIJE nadomjestak za četkicu.
 • Pravilno se hrani, tj. jedi šta ti mater skuva. Jedi hranu bogatu vlaknima, cjelovite žitarice, sirovo voće i povrće, a izbjegavaj međuobroke. Junk food, slatkiši i slatki napici povećavaju rizik oboljevanja od karijesa.
 • Koristi paste za zube obogaćene fluorom.
 • Ne puši. Pušenje cigareta mijenja boju zubi, povezano je s lošim zadahom, smanjuje osjet okusa i loše djeluje na ukupno zdravlje sluznice usne šupljine i zubi.
 • Redovito posjećuj stomatologa radi kontrolnog pregleda zubi i usta i profesionalnog čišćenja.

Što su to gingivitis i parodontitis

Hormonalne promjene mogu rezultirati značajnim promjenama u parodontu posebno u prisutnosti već postojeće upale zubnog mesa uzrokovane plakom. Pubertet je jedno od razdoblja s većom količinom hormona u cirkulaciji. Zubno meso je ciljno tkivo tih hormona, a tijekom hormonalne fluktuacije primijećene su kliničke promjene tkiva parodonta, povećana razina upale i krvarenje zubnog mesa. Oboljenje koje može nastati je gingivitis koji neliječen može izazivati parodontitis - znatno ozbiljini oblik oboljenja.

Istraživanja pokazuju da gotovo 80% djece pogađa upala zubnog mesa.

Stoga možemo reći da su bolesti parodonta, suprotno uvriježenom mišljenju, problem brojne djece, a ne samo odraslih.

Agresivni parodontitis često se javlja u ovoj dobi, ali može se javiti i u bilo kojoj životnoj dobi. Karakteriziraju ga agresivni uzročnici koji su u relativno kratkom vremenu bili u stanju uzrokovati klinički mjerljivu bolest.

Malen, ali značajan broj djece i mlađih odraslih osoba obolijeva od nekog oblika AP-a. Zbog intenziteta ovih oblika parodontnih bolesti kao i zbog tendencije napredovanju, rano otkrivanje od primarne je važnosti.

Piercing

Ma koliko zastrašujuće izgledalo zabadanje igala u jezik, svjedoci smo kako je upravo taj način izražavanja osobnosti postao vrlo uobičajen.

Oralni piercing je piercing jezika, usana ili obraza te je povezan, mada se tako ne čini, s većim rizikom komplikacija nego bušenje ušnih resica.

Prije nego se odlučite dodati kojekakve ukrase na svoje lijepo mlado lice, razmislite o mogućim komplikacijama. Najčešće komplikacije su obilno krvarenje koje se teško zaustavlja, infekcije (upale), ozljede usta i zubi. Ostale komplikacije uključuju oticanje, ožiljke, oštećenja važnih anatomskih struktura (krvne žile, živci), parodontne bolesti.

Umnjaci

Umnjaci su posljednji zubi koji niču, smješteni na kraju zubnog niza. U pravilu se to događa između 17. i 21. godine. Ako spadate u grupu rijetkih sretnika koji s njihovim izrastanjem nije imao problema, možda niste ni svjesni da ih posjedujete. S obzirom da niču posljednji, čest je slučaj da za njih više nema mjesta u zubnom nizu. Ostaju zaglavljeni u kosti čeljusti i nikad ne ugledaju svjetlo dana pa za takve zube kažemo da su impaktirani ili su poluimpaktirani, što je češće (i bolnije) jer izniknu djelomično. Preporuka je da se djelomično iznikli umnjaci uklone jer mogu stvarati tegobe i ugroziti susjedne zube.

Sljedeći su razlozi za njihovo uklanjanje:

 • Perikoronitis – ponavljajuća upala zubnog mesa koje dijelom prekriva zub
 • Karijes – u području djelomično izraslog zuba lakše se nakuplja hrana i stvara plak, a teže održava higijena pa karijes može nastati i na osmici i na distalnoj plohi sedmice
 • Parodontološki – operkulum može biti predispozicija za razvoj akutnog nekrotizirajućeg gingivitisa i nekih kroničnih tegoba
 • Ortodontski – povezanost s kompresijom zubi nije dokazana, ali operativno vađenje osmica može biti potrebno tijekom ortodontske terapije i ortognatske kirurgije
 • Ciste – nastaju oko neiznikle krune zuba.

Bravice

Vjerojatno već znate da je zube moguće ispraviti i bez PhotoShopa, ali ono čega možda i niste svjesni jest da ortodontskom terapijom dobijate puno više od lijepog osmijeha.

Ortodoncija je posebna grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem nepravilnosti položaja zubi i čeljusti. Iako se na prvi pogled čini da se radi samo o estetskim problemima, optimalni i harmonični odnosi, koji su rezultat ortodontske terapije, doprinose boljoj funkciji i očuvanju oralnog zdravlja. Ortodontska terapija najefikasnija je u razdoblju od 10. do 17. godine, tj. u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja cijelog organizma kada se i zubi lakše pomiču.

Ne postoji gornja dobna granica za ortodontsku terapiju. Sve je više odraslih orodontskih pacijenata koji nošenjem ''aparatića za zube'' žele uljepšati svoj osmijeh.

Dvije su osnovne vrste ortodontskih naprava:

 • Mobilne – pacijent ih sam stavlja i vadi iz usta te ih nosi 14 do 16 sati dnevno
 • Fiksne - pacijent ih nosi stalno, a postavlja ih i uklanja isključivo stomatolog.

Izbor ''aparatića'' ovisi o planu terapije, vrsti anomalije i životnoj dobi.

Koliko dugo će trajati? Što je anomalija kompliciranija i što ste stariji, terapija će trajati dulje. Većina pacijenata može se nadati okončanju terapije nakon 18 do 30 mjeseci, a zatim slijedi faza nošenja retainera.

S ''bravicama'' na zubima oralna higijena je važnija nego ikada. Četkajte zube nakon svakog jela mekom četkicom i zubnom pastom s flourom. Nakon pranja provjerite u ogledalu postoji li ostataka hrane i plaka oko bravica. Smanjite unos slatkih napitaka i ljepljivih slatkiša. Čvrstu zdravu hranu (mrkvu, jabuku...) izrežite na komade prije jela, a hranu poput kokica ili lješnjaka izbjegavajte jer može oštetiti bravice i žice.

Svakih 4 do 6 mjeseci otiđite svom stomatologu radi profesionalnog čišćenja kako bi vam zubi i desni ostali zdravi.

Štitnici za zube

Povrede zubi nastaju lako, naročito u djetinjstvu. Međutim, mnoge se povrede mogu izbjeći uporabom štitnika za zube. Oni sprječavaju nastanak povreda čitave usne šupljine, osobito zuba, usana, jezika i obraza. Ovi štitnici također sprječavaju i nastanak drugih povreda od jačih udaraca koji u suprotnom mogu izazvati iščašenje i lomove čeljusti.

Dijete treba nositi štitnik za zube ako sudjeluje u aktivnostima gdje može doći do sudara sa suigračem, udaraca, ozljeda od letećih predmeta ili padova.

Ako dijete doživi povredu zuba, potražite svoga stomatologa čim prije. Ukoliko dođe do izbijanja čitavog zuba, isperite zub u hladnoj vodi, vratite ga na njegovo mjesto i hitno potražite stomatologa. Ukoliko to nije moguće, stavite zub u mlijeko i hitno stomatologu. Ako se zub reponira unutar sat vremena od izbijanja, velika je vjerojatnost da će se ponovno učvrstiti u čeljusti i imati normalnu funkciju.